Nieuwsberichten

Collaborative robots

september 2016

De opkomst van collaborative robots luidt een nieuw tijdperk van automatisering in waarbij mensen en machines veilig zij-aan-zij kunnen werken. Door deze samenwerking kan er niet alleen heel efficiënt maar ook flexibel worden gewerkt. Zo kan bijvoorbeeld in assemblage de robots het zware werk doen terwijl de operator de taken op zich neemt die meer behendigheid vergen.

Met collaborative robots worden robots bedoelt die zo ontwikkeld zijn dat ze veilig in de omgeving van mensen kunnen werken en dus ook met mensen kunnen samenwerken. Met de CR-35iA van FANUC werd dit principe voor het eerst toegepast op een industriële robot. Deze robot was de start van een nieuwe reeks die eerder dit jaar al is uitgebreid met de CR-7iA, gebaseerd op de FANUC LR Mate.

De veiligheid van de FANUC collaborative robots worden gegarandeerd door een aantal fysieke kenmerken zoals afgeronde hoeken en een verlaagde snelheid in combinatie met een safety sturing die eventuele aanrakingen detecteert en daar ook gepast op reageert. De robots kregen ook een groene, zachte bekleding waarbij de kleur groen aangeeft dat de robot veilig benaderd kan worden. Zodra de robot in contact zou komen met een operator, of een onverwacht object, stopt hij meteen. De retract functie kan de robot bij een aanraking ook direct een stukje laten terugkeren op zijn traject zodat niets of niemand gekneld kan raken. Eens gestopt kan een operator de robotarm manueel wegduwen.

Geïnteresseerd in wat deze robots voor uw productieproces kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Voor meer informatie over de FANUC CR-35iA: http://tinyurl.com/jxycn8c
Voor meer informatie over de FANUC Cr-7iA: http://tinyurl.com/hmc59aw